dinsdag 3 november 2009

Bescherm jezelf tegen Facebook spam, hacking en phishing

Af en toe zie je wel eens iemand die in zijn statusupdate iets heeft staan als: "Mr. X has made $179 today working at home! go to SelfWorkHome.com to see how you can start! wgc" Het is overduidelijk dat dit geen standaardbericht is, maar een Spam-Bericht. Hoe komt dit en hoe kan je voorkomen dat ook jou dit overkomt?

De oorzaak van virale spam
berichten op Facebook is meestal dat een gebruiker een Spam bericht met een hyperlink ontvangt. Wanneer je op deze link klikt, verwijst deze je door naar een externe site. In dit geval een malafide site die op zijn beurt jouw profiel hackt. Vanaf nu kunnen er automatische berichten op jouw prikbord verschijnen of kunnen er automatische berichten gestuurd worden naar jouw friends.

Welke stappen moet je dan ondernemen?
  1. Reset jouw paswoord onmiddellijk. (Uitloggen -> naar Inlogpagina gaan -> "Je wachtwoord vergeten?" klikken en de stappen volgen)
  2. Verwijder onmiddellijk alle spamberichten uit je inbox en van jouw prikbord. (ook alle spam-statusupdates)
  3. Als het niet lukt om jouw paswoord te resetten omdat het emailadres om in te loggen gewijzigd is of omdat jouw account uitgeschakeld is, contacteer Facebook
  4. Doe een virusscan op jouw computer. Download een gratis online virusscanner.
Meer info op Facebook Security Resources


Hoe kan je voorkomen dat dit bij jou gebeurd?
  1. Klik nooit op verdachte links of berichten!
  2. Als dit bij een vriend gebeurd, laat hem dit weten, maar klik nooit op de verdachte hyperlink. (stuur hem naar deze blog om zijn probleem op te lossen)
  3. Let op waar je jouw paswoord opgeeft!
  4. Pas op voor namaaksites die lijken op een Facebookpage of Widget. Geef alleen op http://www.facebook.com jouw paswoord in!
  5. Gebruik steeds verschillende paswoorden! zowel voor jouw bankrekening, als jouw hotmail account, enz enz. Zo verminder je de kans op phishing (=stelen van jouw logininformatie)
  6. Geef nooit jouw paswoord aan iemand! Als iemand zich voordoet als een Facebook werknemer en jouw logininformatie opvraagt, doe dit dan niet en geef deze persoon onmiddellijk aan.
  7. Klik nooit op links of attachments in verdachte emails.
  8. Geef altijd een Beveiligingsvraag op. Als jouw login informatie gestolen wordt, dan moet je jouw identiteit bewijzen aan Facebook. Daarom moet je voorhand een beveiligingsvraag opgeven. (Instellingen -> Accountinstellingen -> Beveiligingsvraag )
Meer info op Facebook Security Tips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten