zondag 20 september 2009

Facebook Fan Check Photos - Virus of niet?

Hoax of virus?
Fan Check Photos, een nieuwe Facebook applicatie, blijkt geen virus te zijn. Alle berichten hierover zijn vals en leiden vaak naar malafide sites die wel virussen bevatten. Vele gebruikers zijn reeds geïnfecteerd door op zoek te gaan naar sites die zogezegd programma's aanbieden om Fan Check volledig te verwijderen. Daarom een goede raad: installeer nooit applicaties van onbekende sites die beweren dat ze dé 'solution' van een probleem zijn.

Alleszins lijkt de Fan Check applicatie een enorm viraal effect te hebben. Meer dan 12,5 miljoen gebruikers op minder dan 3 maanden tijd installeerden de nogal verdachte applicatie. Uiteindelijk is de malware geruchtenmolen een hoax.. maar de uitbreidingssnelheid kan enkel vergeleken worden met een hoogst besmettelijke epidemie.

'Social' media op auto-pilot Fan Check Photos is een applicatie die het aantal interacties verzamelt tussen jou en jouw vrienden. Na de installatie (en toestemming(en) tot bepaalde privégegevens) wordt er automatisch een foto van de 25 meest interactieve vrienden bij jouw foto's geplaatst. Al deze vrienden worden automatisch getagd waarna de foto opduikt in de statusupdates, hoogtepunten en in de "foto's over mij". Dit tot ergernis van vele Facebook gebruikers.

Ook de selectiecriteria van de meest interactieve vrienden is nogal bizar. Ik heb zelf de applicatie getest (zonder te publiceren) en had iemand in mijn top 3 staan die ik nog maar net had toegevoegd én die slechts één item gepost had op mijn profiel... huh?!

Steeds meer duiken er supervirale foto-applicaties op: Friends Character, Zodiac Friend Photos, ... Goed bedacht door de initiële bedenkers, maar toch hoog tijd voor Facebook om al de spam-kopieën binnen de perken te houden. Zoniet wordt Facebook herleidt tot een automatische piloot, waarbij een hoogtepunt geen zin meer heeft en er maar weinig 'social' in het medium overblijft.

Waaruit bestaan de Fan Check interacties?
  • "ik vind dit leuk" posts
  • reacties op statusupdates, foto's, video's, notities, ...
  • profielposts (bijv. bij verjaardag)
  • foto tagging
Volgens de TOS van Facebook (lees hier...) en de maker van Fan Check (lees hier...) bestaan de interacties NIET uit het aantal bezoeken op iemands profiel of het aantal privéberichten met iemand.

Interessant artikel De maker van Fan Check Photos spreekt - "Fan Check Developer Rebuts Malware Claims" (lees hier...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten